Saturday, May 15, 2010

KERABU PUCUK PAKU





Bahan-bahan:


3 ikat Pucuk paku - dicelur
2 genggam Tauge - dicelur
1 bwg besar - dihiris halus
1 1/2 halia - dihiris halus
Sedikit kelapa parut- disangai sebelum ditumbuk
10 biji cili padi * (nak pedas pandai2 ler adjust)
Sedikit belacan *
Garam/ gula *
2 sudu besar kerisik (kalo xnk pun ok sbb dh ada kelapa parut)
4 biji limau kasturi/ nipis (jus)

(bhn * ditumbuk lumut)
segenggam ikan bilis (goreng)

Cara-cara:


1. Celur pucuk paku dan tauge.
2. Satukan; halia; bawang besar dan gaulkan dengan bahan * yang telah ditumbuk tadi.
3. Masukkan pula kelapa parut, ikan bilis yg digoreng dan (kerisik). Gaul sampai rata.
4. Akhir sekali perahkan limau dan gaul sebati. Sedia.


selamat mencuba...

MEE REBUS






Bahan-bahan:


2 bungkus mee kuning - peket besar
1kg tulang & daging tetel
2 biji keledek kuning - direbus & kisar
1/2 biji labu kuning - direbus & kisar
1 cwn kacang tanah - digoreng & dikisar kasar
1 mangkuk udang sederhana besar
5 sudu besar cili kisar
5 keping asam gelugur

Bahan hiasan:

Tauge - dicelur
Tomato - dibelah 2 & hiris nipis
Limau kasturi/ nipis - dibelah 2
Tauhu - digoreng & potong dadu
Daun sup&daun bwg
Bawang goreng

Cara:

1. Rebus tulang & daging hingga empuk. Masukkan ubi keledek & labu kuning yang telah dikisar halus.
2. Kemudian masukkan cili kisar serta kacang tanah yang telah dikisar. Biar seketika sebelum dimasukkan udang.
3. Masukkan asam keping dan perasakn garam/ gula/ serbuk perasa. Kuah kena sentiasa dikacau supaya bahagian bwh tidak melekat dan hangit.
4. Pastikan kuah tidak terlalu cair & tidak terlalu pekat. Sedia untuk dihidang...

Note: Untuk melembutkan tulang dan daging dengan cepat, korang semua boleh
masukkan antara 4 ke 6 biji buah kurma.. InsyaAllah...hasilnya mmg
membanggakan... :)



selamat mencuba..

KUIH KERIA






Mula-mula:


-Keledek – direbus dan letak sedikit garam
-Tepung gandum

Cara

Lenyek keledek yang direbus tadi hingga halus.
Masukkan tepung sikit demi skit sehingga dapat adunan yang dikehendaki dan gentelkan mcm gelang dan bolehlah digoreng dalam
kuali.


Cara buat air gula
2sudu besar gula pasir
2sudu besar air 

Masukkan bahan di atas di dalam kuali dengan api yang kecil…kacau…tunggu hingga buih2 gula kelihatan dan pada masa tu
masukkan kuih tadi dan gaulkan sebati…lama kelamaan gula tu akan
membeku dan tutuplah api…kacau hingga kesemua kuih tersebut bersalut
dengan gula sepenuhnya.

KUIH BAKAR




Bahan-bahan ( 6 org )


* 1 cawan gula
* 1 cawan jus pandan (atau air + pandan essence)
* 2 cawan tepung gandum
* 2 1/4 cawan santan (atau 1 can santan-450ml )
* 2 ketul butter
* 3 biji telur
* 1/2 sudu garam
* pewarna hijau
bijan

Cara-cara

1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
2. sapu sedikit minyak dlm loyang (ratakan).
3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan bahan yg diblend tadi, taburkan bijan. bakar @180 sampai masak atau garing.

TOSEI

tose/tosei/tosey/tosay/____ /____ (sila isi tempat kosong)

apa2 sajalah. yang penting 

membuatnya taklah sesusah mana. cuma makan masa sebab melibatkan proses rendaman & fermentasi yg agak lama.

bahan2:

  • 1 cawan beras
  • 2 cawan aluthu/urudhu/dhal hitam (tak tau sila tanya selvi...)
  • 1 senduk nasi sejuk (kak senduk?)

adunan:
  • rendam beras & aluthu selama 8 jam
  • lepas 8 jam, blend beras + aluthu + nasi hingga halus (ejas air masa blend...jgn pekat sgt, jgn cair sgt)
  • masukkan sedikit garam
  • peram lagi selama 8 jam (adunan akan kembang sedikit & berbau agak masam seperti tapai)

penyediaan:
  • bawang besar di potong 2
  • celup dlm minyak
  • sapukan bawang berminyak atas kuali leper
  • masukkan sesenduk adunan & leperkan senipis mungkin
  • option...boleh letak telur & bawang cincang utk efek yg lebih hebat!
  • tutup adunan supaya permukaan atas sama masak
  • lipat 2
  • dihidangkan bersama dhal & sambal
  • wow!!!

PUDING ROTI

bahan2:
  • 10 keping roti
  • susu / santan (akak pakai susu full cream)
  • 2 bijik telur (hahhaha...seimbangkan sukatan akak??)
  • 2 sudu tepung kastard
  • 2 sudu butter (cairkan)
  • gula secukup rasa
  • sedikit esen vanilla
kekdahnye:
  • carik-carikkan roti tu...kulit jgn buang. ni nak kasi puding tu ada kaler2 ceklat sket
  • masukkan susu dlm roti. agak2 kasi sampai roti tu lembab secukupnya dah la. jgn byk sgt nanti puding lembik
  • masukkan telur, butter, esen vanilla, tepung kastard & gula secukup rasa. 
  • kacau2 sampai sebati
  • bakar atas api kecik selama 40 min. kalu guna oven pandai2 la korang ejas okeh! 
jadik nyahh!!! sorii yer over excited. maklum la 1st time buat!
benda ni ada gravy tau. kena makan dgn kuah dia baru bleh climax to the max! kekdahnya senang sahajork!
gravy = susu + tepung kastard + gula + garam yg sangattttttlah sedikit okeh! (nak kasik lemak je) dan panaskan atas api sederhana sampai pekat.
siap meleleh2 yg tak tahan tuuu!!!!