Monday, March 8, 2010

NASI BERIYANI

Bahan-bahannya:


1. 750 gm/4 cawan beras Basmati

2. 1 cawan bahagian tulang ayam

3. 1 - 2 sudu rencahan rempah masakan briyani ayam atau daging

4. 2 biji tomato masak ranum - potong bulat nipis

5. 1 labu bawang besar - basuh dan cincang
6. 5 ulas bawang merah - basuh dan mayang nipis

7. 3 - 5 ulas bawang putih - basuh dan mayang nipis

8. 1 inci halia muda - basuh dan potong lebar

9. 1 batang serai - basuh, potong dua dan ketuk
10. 3 - 5 kelopak bunga lawang
11. 3 - 5 bunga cengkih

12. 2 inci kulit kayu manis

13. 3 buah pelaga - ketuk biar pecah

14. secubit jintan manis

15. secubit kuma-kuma
16. 1 batang daun sup - ketuk dan potong anggaran 1 inci

17. 2 - 3 helai daun salam

18. 3 helai daun pandan - basuh, carik-carikkan serta simpul

19. 2 cawan susu cair

20. 1/2 cawan santan sedang

21. 1/2 cawan minyak sapi

22. 2 - 3 sudu minyak jagung atau minyak 'sunflower'

23. 13 -14 cawan air

24. 1 bunjut sup

25. garam secukup rasa

26. Masakan briyani ayam atau kambing secukupnya


Cara-caranya:


1. Basuh beras. Rendam selama 30 minit - 1 jam. Tuskan.

2. Basuh bahan tulang ayam. Tuskan.

3. Panaskan kedua-dua minyak dan tumiskan semua bawang, halia, serai, kulit kayu manis,bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan jintan manis serta daun pandan dan daun salam. Bila bawang putih telah kekuningan, ambil 1/2 sudu kecil minyak dan masukkan dalam mangkuk kecil.

4. Campurkan kuma-kuma ke dalam mangkuk minyak tumisan yang masih panas tadi. Kacau biar keluar warnanya. Masukkan 2 sudu susu cair dan kacau. Biar untuk digunakan kemudian.

5. Masukkan rencahan rempah masakan briyani ayam atau kambing ke dalam bahan tumisan dan kacau rata.

6. Masukkan potongan tomato. Kacau. Biar mesra sekejap.

7. Masukkan tulang ayam. Kacau dan masak hingga naik bau.

8. Masukkan beras. Kacau hingga terdengar bunyi kering.

9. Masukkan semua bahan masakan ke dalam periuk nasi.

10. Masukkan juga air serta bunjut sup. Tekan 'switch' dan masak biar mendidih. Kacau.

11. Masukkan susu, santan cair, batang daun sup, setitik campuran kuma-kuma dan garam secukup rasa. Kacau rata.

12. Biar sampai lampu isyarat periuk nasi naik tanda masak.* Buka dan cepat-cepat kacau rata. Tutup balik dan biarkan 2 - 3 minit.

13. Keluarkan tiga suku bahagian nasi. Aturkan ayam atau kambing masak briyani berserta dengan sedikit kuah briyaninya secara berselang-seli dengan nasi yang dikeluarkan tadi hingga habis semua nasi. Titiskan campuran kuma-kuma di beberapa bahagian nasi hingga habis. Tutup semula periuk nasi, tekan balik 'switch' dan biar hingga isyarat tu naik semula.

• * Jika guna periuk biasa, anda sesuaikanlah - kira-kira bila nasi tu sudah masak, buka dan gemburkan. Ikut langkah cara ke 11. Bila dah tutup semula periuk nasi tu, biarkan di api kecil kira-kira 3 - 5 minit lagi.

No comments:

Post a Comment