Wednesday, February 24, 2010

NASI AYAM

Bahan untuk Nasi



1) Beras (2 cawan)
2) Kulit kayu manis (1 inci)
3) Bunga lawang (1 kuntum)
4) Bawang putih dicincang (2 ulas)
5) Mentega (3 sudu besar)
6) Garam (secukup rasa)


Bahan untuk Ayam dan Sup


1) Ayam (500g)
2) Kicap pekat (2 sudu besar)
3) Sos cili (1 sudu besar)
4) Minyak bijan (1 sudu kecil)
5) Lobak jeruk (20g)
6) Halia dihiris memanjang (1 inci)
7) Bawang putih dihiris memanjang (1 ulas)
8) Garam (secukup rasa)


Bahan untuk Air Lada


1) Cili merah (6 biji)
2) Bawang putih (3 ulas)
3) Halia (1 inci)
4) Air rebusan ayam (1/2 cawan)
5) Minyak bijan (1 sudu kecil)
6) Cuka (1 sudu kecil)
7) Gula (2 sudu kecil)
8) Garam (secukup rasa)


Directions


Renehkan ayam bersama sedikit garam hingga ayam masak dan empuk.
Keluarkan ayam dan ambil 2 cawan air rebusan untuk memasak nasi.
Air rebusan selebihnya direneh lagi bersama lobak jeruk, hirisan halia, dan bawang putih untuk dihidang sebagai sup.
Seterusnya, campurkan sos cili, kicap dan minyak bijan. Curah ke atas ayam dan gaul sebati.
Goreng ayam tanpa minyak hingga kering bersama sos.

Untuk nasinya, cairkan mentega dan tumis bawang putih, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.
Curahkan 2 cawan air rebusan ayam tadi, masukkan beras dan garam.


Untuk air lada, Kisar halia, bawang putih, cili, minyak bijan, gula, cuka, garam, dan air rebusan ayam.


Hidangkan nasi bersama ayam, air lada dan juga kicap.

No comments:

Post a Comment