Saturday, May 15, 2010

KERABU PUCUK PAKU





Bahan-bahan:


3 ikat Pucuk paku - dicelur
2 genggam Tauge - dicelur
1 bwg besar - dihiris halus
1 1/2 halia - dihiris halus
Sedikit kelapa parut- disangai sebelum ditumbuk
10 biji cili padi * (nak pedas pandai2 ler adjust)
Sedikit belacan *
Garam/ gula *
2 sudu besar kerisik (kalo xnk pun ok sbb dh ada kelapa parut)
4 biji limau kasturi/ nipis (jus)

(bhn * ditumbuk lumut)
segenggam ikan bilis (goreng)

Cara-cara:


1. Celur pucuk paku dan tauge.
2. Satukan; halia; bawang besar dan gaulkan dengan bahan * yang telah ditumbuk tadi.
3. Masukkan pula kelapa parut, ikan bilis yg digoreng dan (kerisik). Gaul sampai rata.
4. Akhir sekali perahkan limau dan gaul sebati. Sedia.


selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment