Saturday, May 15, 2010

KERABU PUCUK PAKU





Bahan-bahan:


3 ikat Pucuk paku - dicelur
2 genggam Tauge - dicelur
1 bwg besar - dihiris halus
1 1/2 halia - dihiris halus
Sedikit kelapa parut- disangai sebelum ditumbuk
10 biji cili padi * (nak pedas pandai2 ler adjust)
Sedikit belacan *
Garam/ gula *
2 sudu besar kerisik (kalo xnk pun ok sbb dh ada kelapa parut)
4 biji limau kasturi/ nipis (jus)

(bhn * ditumbuk lumut)
segenggam ikan bilis (goreng)

Cara-cara:


1. Celur pucuk paku dan tauge.
2. Satukan; halia; bawang besar dan gaulkan dengan bahan * yang telah ditumbuk tadi.
3. Masukkan pula kelapa parut, ikan bilis yg digoreng dan (kerisik). Gaul sampai rata.
4. Akhir sekali perahkan limau dan gaul sebati. Sedia.


selamat mencuba...

1 comment:

  1. INVITATION
    See my vintage picture blogs:
    http://mynewoldpictures.blogspot.com
    http://mypetarts.blogspot.com
    http://mynaturepictures-benmil.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/63274960@N00/
    http://www.warforum.cz/viewtopic.php?p=9015476#9015476

    ReplyDelete