Saturday, May 15, 2010

TOSEI

tose/tosei/tosey/tosay/____ /____ (sila isi tempat kosong)

apa2 sajalah. yang penting 

membuatnya taklah sesusah mana. cuma makan masa sebab melibatkan proses rendaman & fermentasi yg agak lama.

bahan2:

  • 1 cawan beras
  • 2 cawan aluthu/urudhu/dhal hitam (tak tau sila tanya selvi...)
  • 1 senduk nasi sejuk (kak senduk?)

adunan:
  • rendam beras & aluthu selama 8 jam
  • lepas 8 jam, blend beras + aluthu + nasi hingga halus (ejas air masa blend...jgn pekat sgt, jgn cair sgt)
  • masukkan sedikit garam
  • peram lagi selama 8 jam (adunan akan kembang sedikit & berbau agak masam seperti tapai)

penyediaan:
  • bawang besar di potong 2
  • celup dlm minyak
  • sapukan bawang berminyak atas kuali leper
  • masukkan sesenduk adunan & leperkan senipis mungkin
  • option...boleh letak telur & bawang cincang utk efek yg lebih hebat!
  • tutup adunan supaya permukaan atas sama masak
  • lipat 2
  • dihidangkan bersama dhal & sambal
  • wow!!!

No comments:

Post a Comment