tose/tosei/tosey/tosay/____ /____ (sila isi tempat kosong)
apa2 sajalah. yang penting
membuatnya taklah sesusah mana. cuma makan masa sebab melibatkan proses rendaman & fermentasi yg agak lama.
bahan2:
- 1 cawan beras
- 2 cawan aluthu/urudhu/dhal hitam (tak tau sila tanya selvi...)
- 1 senduk nasi sejuk (kak senduk?)
adunan:
- rendam beras & aluthu selama 8 jam
- lepas 8 jam, blend beras + aluthu + nasi hingga halus (ejas air masa blend...jgn pekat sgt, jgn cair sgt)
- masukkan sedikit garam
- peram lagi selama 8 jam (adunan akan kembang sedikit & berbau agak masam seperti tapai)
penyediaan:
- bawang besar di potong 2
- celup dlm minyak
- sapukan bawang berminyak atas kuali leper
- masukkan sesenduk adunan & leperkan senipis mungkin
- option...boleh letak telur & bawang cincang utk efek yg lebih hebat!
- tutup adunan supaya permukaan atas sama masak
- lipat 2
- dihidangkan bersama dhal & sambal
- wow!!!
No comments:
Post a Comment